131967
Książka
W koszyku
Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią, a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich, teatralnych czy filmowych, a nawet filozoficznych. Książka jest zbiorem szkiców, których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia, dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych, a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów, psychologów, ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców. [źródło opisu i okładki: http://www.matras.pl/antropologia-praktyk-kulinarnych-szkice-pongo-tom-5,p,172911 ]
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Czytelnia dla Dorosłych
Brak informacji o dostępności: sygn. 392 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej